Сільський фестиваль «Дика груша» набуває смаку
Старт фесту «Дика груша»
В 2011 році в День незалежності України в селі Овсяниківці відбувся перший сільський фестиваль «Дика груша», який на радість його організаторів, зібрав близько 700 учасників і гостей. На фесті було всього – спортивні змагання, велоквест, шикарний концерт, толока на закладці підмурків «Хати баби Полі», спорудження штучного острову, конкурс борщоварів, катання на підводі, ігри і танці, добування Живого вогню, феєрверк.
Фестивальці відтягнулися по повній програмі, але … не наїлися досхочу. Не те, щоб хтось залишився голодним, проте й ситими, за українською традиційною міркою, були не всі. Оте відчуття невтамованого апетиту підказало організаторам цьогорічного фесту його тематику і зміст. Отже «Дика груша 2012» запрошує земляків на славу попрацювати на створення зони відпочинку, добряче попоїсти традиційних страв з української польової кухні, і «спалити» набрані калорії в іграх, танцях і розвагах.
Живи смачно – смакуй життя!
Всі ми полюбляємо в гарну днину доброю компанією «виїхати на природу». Традиційно такі вилазки супроводжуються розведенням вогнищ, смаженням шашликів, поїданням бутербродів та фаст-фудівських смакот. Втомлені ми повертаємося додому залишаючи після себе незаростаючі кострища, зламані дерева, купи сміття.
Альтернативу подібному «пікніковому туризму» запропонує сільський фестиваль «Дика груша 2012». Ось його заклики і дії:
— «Смакуй українське» — навчись готувати забуті страви української польової кухні і зроби їх традиційними у своєму домашньому вжитку.
— «Не плюй в колодязь!» — пам’ятай, що довкілля – це твій дім і від тебе залежить, щоб у ньому було чисто і затишно.
— «Від розваги – до роботи, від роботи – до життя» — стань учасником трудового туризму, візьми участь в сільських толоках по очистці довкілля і створенню комфортних природних зон відпочинку.
— «Живи смачно!» — не стій осторонь народних розваг і праці, будь першим серед рівних, а рівним серед перших.
— «Тримай з нами зв’язок» — фестиваль не закінчується як «пікнік на узбіччі», він залишає після себе сільську зону відпочинку «Дика груша». Тут тебе завжди чекатимуть приємні сюрпризи, смачні страви з польової кухні, ігри, розваги і справжній драйв «зеленого туризму».
«Нове — забуте старе»
Історія України від Київської Русі до Запорізької Січі неписана в хроніках, а зібрана по крупинці із легенд і переказів. Таку історію легше відчути, ніж вивчити. І зробити це можна на фестивалі «Дика груша».
Саме у нас на фесті можна буде приготувати і почастувати друзів традиційними українськими стравами, відновити стародавні рецепти фірмових страв чумаків і козаків. В нашій об лаштованій в чумацький спосіб, польовій кухні ви скуштуєте тетерку, лемішку, капусняк, соломаху, коржі-загреби, куліш, галушки-гречаники, м’ясо, птицю і рибу, запечені в глині; поп’єте узвару і медовухи. На фестивальному базарі селяни продаватимуть м’ясо, птицю, молоко, ряжанку, сир, сметану, яйця, фрукти і овочі. І все свіже, Все з грядки, і ніяких ГМО, ніяких фаст-фудів.
В переддень фестивалю для поціновувачів сільської екзотики буде проведено майстер клас по обробці свинячої туші на м’ясопродукти в асортименті: ковбаси, сальтисону, копченості, засолка, і копчення сала. А ще, на додаток, фішкою фесту, без сумніву, стане екстрим- тур «Чумацькі мандри». П’ятидесятикілометрова дводенна мандрівка на кінних підводах по чумацькому Чорному шляху. Туристи — «чумаки», вбрані за чумацьким звичаєм (шаровари, сорочки, брилі, личаки, свити), не користуються «благами» цивілізації: «мобілками», запальничками, сірниками і т.п. Сплять під возом на землі, вогонь добувають крисалом, варять куліші і щербу із пійманої в річці риби.
Чумацьку валку переслідують «кримчаки», які хочуть випередити чумаків і відшукати чумацький скарб, закопаний в потаємному місці.
В ролі «кримчаків» — учасники нічного велоквесту. А детальніше про цю інтригуючи подорож можна дізнатися, взявши в ній участь.
Багато ідей – мало людей.
Задумів на фестиваль багато, та ресурсів малувато. Ініціативна група запрошує до підготовки фесту всіх у кого є бажання зробити його незабутнім і найсмачнішим святом цього року. Відгукніться комерсанти, непосидючі і креативні організатори, туристи і музиканти, кухарі і гончарі, козаки і блогери, теслі і дизайнери, журналісти і артисти – нам здорово не вистачає ваших знань і умінь.
Давайте разом зробимо так, щоб життя смакувало!
Контактні телефони оргкомітету6 0959269861 – Павло, 0501447170 – Сергій Васильович
Цікава подія! На День Незаледності як я розумію?
Абсолютно верно!
:good: :good: :good: Із задоволенням приєднаюсь сам і приєднав би ряд знакомих, однак дехто з них від’їздить у США 😥
:good: Добре, що проводять та організовують такі фестивалі :yes: :yes:
не знаю, може, заявлюсь, хоча не обіцяю…
Паша, буде зустріч блогерів, може, виступив би, обговорили б цей фест…
Как раз и собираюсь…