Коротков А.Є. — біографічна довідка

Народився 20 січня 1944 р. у с. Себякіно Орловської області, Росія.

Після закінчення ремісничого училища 1960 року (м. Орел) був направлений на роботу в Омськ, де працював на заводі ім. Куйбишева слюсарем-інструментальником.

1963-1966 р. — проходив службу в лавах Радянської Армії у військовому ансамблі пісні й танцю в м. Вінниця. 1967 року був запрошений на роботу до Кіровограда, де працював керівником дитячих хореографічних колективів.

Освіта вища, у 1974 р. закінчив Кіровоградський державний педагогічний інститут ім. О. С. Пушкіна, спеціальність „Російська мова і література”.

Кар’єру розпочав зі створення у 1970 р. хореографічного ансамблю „Пролісок” при будинку піонерів — лауреата багатьох міжнародних конкурсів та фестивалів. Досягнення ансамблю дали змогу відкрити кафедру хореографічних дисциплін при педінституті.

Під керуванням А. Коротковим ансамбль „Пролісок” став лауреатом обласної премії імені Ю. Яновського, республіканської премії ім. М. Островського та премії Ленінського комсомолу, володарем Гран-прі Міжнародного фестивалю „Слов’янський базар — 97” (Вітебськ). 2002 року ансамбль „Пролісок” став володарем Гран-прі Міжнародного фестивалю „Mondo in Musica” (Фівізанно, Італія), а в жовтні 2003 року колектив відзначено дипломом І ступеня І Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського.

Колектив із великим успіхом демонстрував своє мистецтво в Росії, Прибалтійських країнах, Болгарії, Німеччині, Югославії, Франції, Японії, Нідерландах, Бельгії, Греції, Марокко, Італії тощо.

1 вересня 1980 року Анатолію Короткову присвоєно звання заслуженого працівника культури України.

1991 року він отримав вчене звання доцента.

У 1990 р. за ініціативою А. Є. Короткова була створена обласна школа мистецтв, де учні вивчають основи хореографії, фольклор, історію мистецтв. У 1996 р. школа була реорганізована в Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю (гімназія-інтернат-школа мистецтв).

Як директор А. Є. Коротков створює належні умови для здійснення усіх напрямків освітньо-виховної діяльності. Багато сил, досвіду він віддав створенню міцної матеріально-технічної бази комплексу, об’єднав однодумців у висококваліфікований педагогічний колектив. Це заклад нового типу, який забезпечує безперервну загальну середню хореографічну освіту в одному навчальному закладі (гімназія-інтернат — школа мистецтв) та вищу — у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка.

За особистий внесок у розвиток національного мистецтва в травні 1994 року йому було присвоєно звання народного артиста України.

1996 року отримав вчене звання професора.

У серпні 1996 року йому присуджено обласну премію імені Володимира Винниченка. 1999 року нагороджений відзнакою Президента України — орденом „За заслуги” III ступеня.

А. Є. Коротков — автор ряду публікацій, методичних розробок, рекомендацій для вчителів хореографії та викладачів хореографічних дисциплін педвузів.

Анатолій Коротков бере активну участь у громадському й культурному житті міста, області, держави.

2011 рік – Почесний громадянин Кіровограда.

Одружений.

Дружина — Короткова Валентина Миколаївна — заслужений діяч мистецтв України, викладач-хореограф.

Син Андрій закінчив педагогічний університет і також працює у комплексі викладачем хореографії, його дружина викладає у комплексі англійську мову.

Коротков А.Є. — біографічна довідка: 2 комментария

  1. Почитайте, поміркуйте! Та вибирайте Анатолія Єгоровича «Видатним кіровоградцем»

Добавить комментарий